Quan el bon temps arriba, ens ve de gust passar més hores a l’aire lliure: platja, muntanya, piscina, sortides amb la família o amics… I inevitablement, enmig del moviment i el sol, arriba la gana. Però menjar fora de casa no hauria de ser sinònim de menjar malament. Al contrari: amb una mica d’organització, podem preparar pícnics saludables, refrescants i plens d’energia per gaudir d’un estiu actiu i equilibrat.
La fruita, estrella dels dies calorosos
La fruita fresca ens hidrata, ens aporta vitamines i ens ajuda a combatre la calor. Opta per tuppers amb trossets de síndria, meló, pinya o broquetes de fruita amb plàtan, kiwi i raïm. També pots portar cireres, nabius o albercocs sencers, que són fàcils de transportar i molt nutritius.
Verdures i cremes fredes: lleugeresa i sabor
Les verdures crues són ideals per picar entre banys o caminades: tomàquets cherry, palets de pastanaga, cogombre, api… Acompanya’ls amb hummus o guacamole casolà. I per una opció encara més fresca: porta gaspatxo o salmorejo en ampolles tèrmiques. Són riques en antioxidants i extremadament hidratants.
Snacks saludables: salats i dolços amb sentit
Canvia els snacks ultraprocessats per opcions reals: fruita seca (ametlles, nous, anacards…), encurtits (cogombrets, cebetes, broquetes “gilda”) o llavors. Per als més llaminers, fruita deshidratada, barretes casolanes de cereals o petites racions de pa de pessic fet a casa amb ingredients integrals i fruits secs.
Amanides completes per mantenir l’energia
Prepara amanides que combinin hidrats de carboni (arròs, cigrons, quinoa…), proteïna (ou dur, tonyina, formatge…) i una base de vegetals variats. Una combinació clàssica seria: cigrons + tomàquet cherry + pebrot + ou dur + oli i vinagre. Porta els ingredients per separat i amanit al moment de menjar per garantir frescor i seguretat.
Entrepans i wraps equilibrats
Amb pa integral o fajita de cereals, pots preparar opcions com:
- Tonyina + ceba + alvocat + ou dur
- Pollastre rostit + guacamole
- Mozzarella + tomàquet sec + ruca
Evita salses industrials i assegura’t que l’ou i la carn estiguin ben cuits.
Begudes que hidraten de veritat
Porta sempre aigua, però també pots innovar amb opcions casolanes com:
- Aigua aromatitzada amb fruita (síndria + alfàbrega, cogombre + llima)
- Infusions fredes
- Cafè amb gel
- Cremes fredes de verdures
Evita refrescos ensucrats i begudes alcohòliques, especialment amb altes temperatures.
Consells de seguretat alimentària
- Usa bosses isotèrmiques o neveres portàtils
- Guarda el menjar a l’ombra
- Cuina completament els aliments d’origen animal
- Evita salses amb ou o lactis
- Amanit només en el moment de consumir
Un bon pícnic no és només un àpat, sinó una experiència: gaudir del menjar, la natura i la companyia. I si a més, el que menges et fa sentir bé, tindràs un estiu veritablement rodó.

